back
|   start ny bestemmelse   |   søg i MycoKey   |   til Danske Svampe hjem   |    til MycoKey (på engelsk)   |
modul D – baggrund

Et kæmpestort frugtlegeme af en sydamerikalsk svamp. Vi må formode at der skal et ret stort svampeindivid til at danne så store frugtlegemer, men hvor stort ved vi ikke.
Macrocybe
bestøvlet fladhat
 baggrund

I daglig tale er „en svamp” det samme som et frugtlegeme (fx en „paddehat”). Men egentlig er svampen (svampens individ) både hele det mycelie af svampehyfer som svampen danner i det substrat hvor den får næring fra – jord, træ, blade eller lignende – samt alle dens frugtlegemer. Hvis man forestiller sig et æbletræ hvor selve træet er under jorden mens æblerne dannes op i luften har man et billede på en svamps mycelium og dens frugtlegemer.

Der er meget stor forskel på hvor store og gamle svampeindivider bliver. Nogle bliver kun nogle få uger gamle og få centimeter store. Det gælder fx mange svampe der vokser på lort. Andre bliver mange år gamle og kæmpestore. Man kender svampeindivider som man regner med er op imod 1000 år gamle.

Desværre er det ikke så let at se hele svampen i naturen. Myceliet ligger inden i vækstsubstratet og de enkelte hyfer som myceliet er opbygget af er så tynde at de kun kan ses med en lup.

Ved at studere arvemateriale (DNA) af svampe-frugtlegemer kan man imidlertid finde ud af om de stammer fra forskellige individer eller fra samme svamp. På den måde har man fundet at nogle nedbrydende svampe danner kæmpemæssige individer i naturen. Verdens to største kendte organismer er fx honningsvampe på henholdsvis 15 og 900 Ha fra Michigan og Oregon i USA.

I nogle tilfælde laver svampe der vokser på blade, nåle og i træ mørke zoner i substratet som viser hvor mycelierne går til. På øvelse 1 og 2 kan man se dette i henholdsvis fyrrenåle og i råddent træ.

I andre tilfælde danner svampene hekseringe der gør det muligt at se ret præcist hvor stort myceliet er og som tilmed gør det muligt at måle alderen af individet. Dette kan bl.a. ses med Google Earth på øvelse 3.

Amanita
Cortinarius
Ramariopsis

Frugtlegemer af bestøvlet fladhat. Selv om frugtlegemerne er små viser hekseringen at svampeindividet er over en meter bredt.