back
|   start ny bestemmelse   |   søg i MycoKey   |   til Danske Svampe hjem   |    til MycoKey (på engelsk)   |
modul D – det største individ

Leucopaxillus giganteus
En del forskellige svampearter kan lave store hekseringe med zoner i græsset, fx vårmusseron, violet hekseringshat, elledans-bruskhat og støvbolde. Den danske art der laver de mest imponerende ringe er imidlertid kæmpe-tragtridderhat (se billedet ovenfor). Ikke kun kan disse ringe blive over 50 m i diameter, de har også en meget bred zone af udgået græs der gør dem let kendelige på flyfotos.
Leucopaxillus giganteus
Hekseringen fra billedet i toppen set fra jorden. Klik her for at se den i størrelsesforhold.
Det er sandsynligvis en svamp der er den største organisme i Danmark. En rigtig stor heksering er et godt bud på den største synlige organisme, men det er tænkeligt at der findes endnu større men usynlige individer af nedbrydende svampe i de danske skove.

Verdens største organisme er et 900 hektar stort mycelium af honningsvamp i USA. Vi har masser af honningsvampe i Danmark, men indtil videre har ingen forsøgt at finde de enkelte individers størrelse.
Calocybe gambosa
Hvis du henter denne fil og åbner den i Google Earth får du en masse bogmærker til danske hekseringe.

Opgave 1. Se hvem der finder den største heksering. Du kan måle hekseringen med linealen øverst i Google Earths vindue. Et sted findes en (halv) heksering med en diameter på 56 m!

Opgave 2. En heksering af kæmpe-tragtridderhat vokser ca 0,5 m om året. Beregn alderen på din heksering.

Københavnsk græsplæne med hekseringe set med Google Earth
 hekseringe set med Google Earth

De største svampe-individer man kan se er svampe der danner hekseringe. Især hekseringe på i det åbne landskab kan være imponerende, for mange af de svampearter man finder har påvirker vegetationen så ringen kan ses som døde opg friske zoner i græsset, også når der ikke er frugtlegemer.

Nogle hekseringe er så store at de kan ses på luftfotos. Fx kan man finde masser af hekseringe med Google Earth og Google maps.

Amanita
Cortinarius
Ramariopsis