back
|   start ny bestemmelse   |   søg i MycoKey   |   til Danske Svampe hjem   |    til MycoKey (på engelsk)   |
Svampeleksikon
arter
slægt 2
slægt 1
mycelier (individer)
frugtlegemer
hvad er en svamp
 Svampe-slægter

For at kunne overskue tusinder af forskellige arter har man indført et navnesystem, der som vores eget (med efternavn og fornavn), nemlig med et slægtsnavn og et fornavn. Slægtsnavnet kan fx være Amanita og „fornavnet” muscaria og arten kommer derved til at hedde Amanita muscaria.

Ved danske navne følger man i reglen samme system. Slægtsnavnet kan fx være „Fluesvamp” og fornavnet „Rød”. Her bytter man dog rundt på ordene i forhold til videnskabelig navngivning, så artens fornavn faktisk står forrest og det fulde navn bliver da Rød Fluesvamp.

Dette navngivningssystem medfører, at arterne skal samles i slægter (de øverste, grønne forgreninger på figurens stamtræ). Slægter kan defineres på en måde, der er parallel med vores artsdefinition:

„En svampeslægt er en gruppe af arter med en fælles stamform og med et fælles udseende, der afgrænser dem fra andre beslægtede arter“.

Ligegyldig hvilke definitionsmæssige krumspring vi laver, er og bliver slægten en kunstig enhed: Der findes ikke slægter i naturen, kun i vore forestillinger. Alligevel er slægten både nødvendig og praktisk når vi skal organisere og huske de tusinder af arter, der findes i derude.

I moderne forskning supplerer man i øvrigt oftest med data om arternes DNA, når man skal afgrænse slægterne.

Se også opslagene om svampe-individer og svampe-arter.

 

Amanita
Cortinarius
Ramariopsis

Det hierarkiske system
Vi ordner organismerne i et hierarkisk system. De to niveauer art og slægt er de eneste, der direkte indgår i artsnavnet, men enhver art placeres i en familie, der står i en orden osv., og hver art kan i princippet inddeles i fx underarter og varieteter:

navn eksempel
Domæne Eukarya
Rige Svamperiget
Række Basidiesvampe
Orden Bladhatordenen
Familie Fluesvampfamilien
Slægt Fluesvamp
Art Rød Fluesvamp (Amanita muscaria)
Underart Amanita muscaria subsp. muscaria
Varietet Amanita muscaria var. muscaria
Form Amanita muscaria f. muscaria