back
|   start ny bestemmelse   |   søg i MycoKey   |   til Danske Svampe hjem   |    til MycoKey (på engelsk)   |
Svampeleksikon
orangekantarel
almindelig netbladhat
almindelig netbladhat
blodrød rørhat
stor gift-skørhat
orange-mosnavlehat
orange-mosnavlehat
almindelig orangekantarel
orangekantarel og netbladhat har lameller men hører systematisk til blandt rørhattene.
Er „lamelsvampene” en systematisk enhed?
Nej, de er en formgruppe, bl.a. fordi:
 Formgrupper

En formgruppe er en gruppe organismer, der er defineret på grund af et fælles udseende men som ikke har en fælles afstamning.

Et eksempel på en formgruppe er trøflerne. Trøfler er defineret som svampe med underjordiske, knoldformede frugtlegemer og passiv sporespredning. Det har vist sig at trøflerne hører hjemme alle mulige steder i svampesystemet. Det er åbenbart meget simpelt for en svamp at ændre sig til at lade sine frugtlegemer udvikle sig underjordisk og det er sket masser af gange hos både sæksvampe og basidiesvampe.

En anden formgruppe er bugsvampene. Bugsvampe er basidiesvampe der danner sporerne indvendigt (men som ikke er underjordiske som trøflerne). Bugsvampene omfatter bl.a. støvbolde, stjernebolde, redesvampe og stinksvampe. Disse grupper er slet ikke beslægtede, fx hører støvboldene til blandt lamelsvampene mens stinksvampene står nær koralsvampene.

Selv en tilsyneladende så veldefineret svampegruppe som lamelsvampene er en formgruppe. De fleste arter er godt nok nært beslægtede, men fx orangekantarel og netbladhat hører hjemme nær rørhattene mens skørhattene står blandt barksvampe og poresvampe og moskantarellerne er beslægtede med ildporesvampene.

Amanita
Cortinarius
Ramariopsis
skørhattene har lameller men hører hjemme blandt bark- og poresvampe mens mosnavlehattene står nær ildporesvampene