back
|   start ny bestemmelse   |   søg i MycoKey   |   til Danske Svampe hjem   |    til MycoKey (på engelsk)   |
Om at bestemme svampe

Den interaktive svampemorfer er et nyudviklet computerprogram, der gør det sjovere bestemme svampe.

Du vælger en svampetype (fx en lamelsvamp) og vælger herefter karakteristika, der passer på svampen ( fx rød hat, med skæl, lameller, der er hvide, osv). På skærmen bygges svampen op med de karakterer du vælger, sådan at den langsomt kommer til at ligne din svamp bedre og bedre.

Samtidig finder computerprogrammet de slægter og arter, der passer bedst og viser billeder af disse. Når du er nået ned på en lavt antal passende svampe, kan du finde detaljer om disse, fx om udseende og økologi.

Den lette udgave af den interaktive svampemorfer kan bruges gratis over internettet (her). Den fulde version kan købes og installeres på din egen computer (se MycoKey).

stamtræ
At finde ud af hvilken svamp man har fundet – at bestemme en svamp – kan være vanskeligt. Der er mange arter og mange ligner hinanden.

I Danmark har vi nok omkring 3.000 arter af svampe, der danner så store frugtlegemer, at vi ville tage dem med hjem fra en svampetur. Heldigvis er mange så sjældne at de ikke bliver fundet på normale svampeture, og kan man finde rundt blandt de almindeligste 500 arter er man godt kørende.

Den bedste metode til svampe-bestemmelsen er at bruge en nøgle. Der findes en god, illustreret nøgle i indledningen af Politikens svampebog (den ny udgave fra 2003 eller senere). Det mest effektive er imidlertid at bruge nøglen i „den interaktive svampemorfer” på internettet (se boksen til højre).

Nogle svampe, fx rød fluesvamp, er lette at bestemme til art, men ved andre må man nøjes med en mindre præsicion. Det er fx umuligt for ikke-eksperter præcist at bestemme arter af de store slægter slørhat, trævlhat og tåreblad. Her må man stille sig tilfreds med at kende slægtsnavnet og måske vide at arten fx er „noget omkring høj slørhat”. Dette er ganske på linje med at bestemme insekter og mælkebøtter, hvor præcis bestemmelse også er et ekspert-job.

Når du har fundet et muligt navn ved hjælp af nøglen, er næste skridt at finde en beskrivelse af arten i en svampebog eller på internettet. Her er Politikens svampebog og Danmarks svampe et par gode bøger at have ved hånden. Er man usikker på bestemmelsen, men synes man at fundet er så spændende at der skal findes et navn, er det en god ide at uploade et godt billede til Fugle og Naturs forum. Her vil man normalt ret hurtigt få et svar med en bestemmelse – eller besked om at det er for svært, med mindre man tørrer svampen og sender den ind. svampebøger
Amanita
Cortinarius
Ramariopsis