back
Danske Svampe   |   MycoKey   | Danmarks svampeatlas
Om at bestemme svampe

Vores AI med kælenavnet BOB er et nyudviklet computerprogram, der bestemmer dine svampe.

Du oploader et svampebillede og udfylder lidt data om voksested og økologi og programmet returnerer nogle bud på, hvilken svamp du har fundet. Husk altid at tjekke i en god svampebog om bestemmelsen ser fornuftig ud.

Den kunstige intelligens er trænet på en meget stor mængde svampebilleder fra Danmarks svampeatlas, og den kan bruges via atlassets hjemmeside. Den er også en del af appen „Svampeatlas“, der kan hentes gratis til både iPhone og Android.

Prøv AI Bob
(opload billede, få navn!)

stamtræ
At finde ud af hvilken svamp man har fundet – at bestemme en svamp – kan være vanskeligt. Der er mange arter og mange ligner hinanden.

I Danmark har vi nok omkring 3.000 arter af svampe, der danner så store frugtlegemer, at vi ville tage dem med hjem fra en svampetur. Heldigvis er mange så sjældne at de ikke bliver fundet på normale svampeture, og kan man finde rundt blandt de almindeligste 500 arter er man godt kørende.

Den bedste metode til svampe-bestemmelsen er at bruge en nøgle. Der findes en god, illustreret nøgle i indledningen af Politikens svampebog (den ny udgave fra 2003 eller senere). Det mest effektive er imidlertid at bruge nøglen i „den interaktive svampemorfer” på internettet (se boksen til højre).

Nogle svampe, fx rød fluesvamp, er lette at bestemme til art, men ved andre må man nøjes med en mindre præsicion. Det er fx umuligt for ikke-eksperter præcist at bestemme arter af de store slægter slørhat, trævlhat og tåreblad. Her må man stille sig tilfreds med at kende slægtsnavnet og måske vide at arten fx er „noget omkring høj slørhat”. Dette er ganske på linje med at bestemme insekter og mælkebøtter, hvor præcis bestemmelse også er et ekspert-job.

Når du har fundet et muligt navn ved hjælp af nøglen, er næste skridt at finde en beskrivelse af arten i en svampebog eller på internettet. Her er Politikens svampebog og Danmarks svampe et par gode bøger at have ved hånden. Er man usikker på bestemmelsen, men synes man at fundet er så spændende at der skal findes et navn, er det en god ide at uploade et godt billede til Fugle og Naturs forum. Her vil man normalt ret hurtigt få et svar med en bestemmelse – eller besked om at det er for svært, med mindre man tørrer svampen og sender den ind. svampebøger
Amanita
Cortinarius
Ramariopsis